Ο Λαχανόκηπός μας!

Μία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των παραγωγής των σκουπιδιών, την καλλιέργεια της τροφής μας, τη σωστή διατροφή.

Υψηλοί, συγκεντρωμένοι στόχοι.

Η ιδέα δημιουργίας ωστόσο ενός λαχανόκηπου σε έναν αναξιοποίητο χώρο του σχολείου συνδυάζει και φανερώνει στους μαθητές όλα τα παραπάνω μηνύματα.

Αρχικά, συλλέγοντας μεταχειρισμένα ελαστικά και δίνοντάς τους μία ακόμη ευκαιρία επαναχρησιμοποίησης, δίνουμε το μήνυμα πως πριν θεωρήσουμε κάποιο αντικείμενο ως σκουπίδι, μπορούμε είτε να σκεφτούμε πώς θα το επαναχρησιμοποιήσουμε μεταποιώντας το, είτε μπορούμε ακόμη και να το χαρίσουμε. Μείωση απορριμμάτων είναι ο βασικός στόχος, ξεκινώντας πάντα από την a priori μείωση παραγωγής τους, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και εν τέλει την απόρριψή τους.

Δίνοντας λοιπόν στα ελαστικά το επιθυμητό σχήμα, αποτέλεσαν μία καταπληκτική βάση για να μπορέσουμε να συνθέσουμε τις «μαργαρίτες» μας.

Τα παιδιά μας με φτυάρια γέμισαν τα ελαστικά με χώμα που προέκυψε από κομπόστ της περιοχής κι εν συνεχεία φυτεύτηκαν φυτά λαχανικών, φρούτων και λουλουδιών με ένα από τα κριτήρια επιλογής να είναι η συγκαλλιέργεια.

Η άψογη συνεργασία και το μεράκι των μαθητών όλων των τάξεων του σχολείου μας ήταν πραγματικά συγκινητικά. Συνδυάζοντας πληροφορίες από το μάθημα της Βιολογίας όπου αναφέρονται οι τρόποι αναπαραγωγής των φυτών, το μάθημα της Χημείας για τη ρύπανση υδάτων και εδαφών, της Γεωλογίας-Γεωγραφίας για τη λιθόσφαιρα και την εξέλιξη του φλοιού της γης, το μάθημα των Εικαστικών για την τεχνική της τοιχογραφίας, καθώς και εμπειρίες από την προσωπική μας ενασχόληση με καλλιεργητικές συνήθειες, υπό τη σκέπη και του περιβαλλοντικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη, τα παιδιά με βιωματική μάθηση κατέκτησαν πληθώρα γνώσεων.

Να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους γονείς μαθητών μας κ. Α. Γεωργιάδου και κ. Ι. Σιδηρόπουλο για τη μεταφορά και το κόψιμο των ελαστικών, με τη μεταφορά  χώματος,  και τους υπεύθυνους καθηγητές  κ. Ε. Κωδωνά και κ Α. Καραγιάννη που με πολύ μεράκι και διάθεση καθοδήγησαν και ενέπνευσαν τα παιδιά για να καταφέρουν αυτό το ωραίο αποτέλεσμα.

Author: gymkkoz