Αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα: κατανόηση και υποστήριξη μαθητών με αναπηρίες

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση «Αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα: κατανόηση και υποστήριξη μαθητών με αναπηρίες», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία.

Το σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο οφείλει, άλλωστε, να προωθεί το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μελών της κοινωνίας, ώστε να εφαρμόζονται στην πράξη η αποδοχή και η συμπερίληψη. Τα παιδιά δεν δίστασαν να θέσουν δύσκολες ερωτήσεις και να ζητήσουν πληροφορίες που φώτισαν ποικίλες διαστάσεις του θέματος.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η συμμετοχή τους σε βιωματικές δραστηριότητες, με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας και την ενίσχυση της ενσυναίσθησης. Όπως υπογραμμίστηκε, τα Άτομα με Αναπηρία δεν είναι ούτε αδύναμοι ασθενείς ούτε υπερήρωες. Είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας, συγγενείς και φίλοι μας, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, την υγεία, την ψυχαγωγία, σε κάθε πτυχή της ζωής.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Ηλία Γιώτα, πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας, όπως και την κυρία Νατάσα Χατζηγεωργίου, για το χρόνο και την υπομονή τους. Τα καίρια ερωτήματά τους εκκίνησαν μια ουσιαστική συζήτηση, την οποία εμπλούτισε με ξεχωριστό τρόπο το προσωπικό βίωμα.

Υπεύθυνοι καθηγητές της εκδήλωσης οι καθηγητές κ. Σταυράκης Γεώργιος, κ. Κωνσταντίνος Δαμάκης και κ. Ελευθερία Λιάκου. Τις φωτογραφίες τράβηξε η μαθήτρια της Β γυμνασίου Φωτεινή Κάργα.

Author: gymkkoz