Φορείς υποστήριξης μαθητών και συμβουλευτικής γονέων/κηδεμόνων

ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κοζάνης ”Ορίζοντες”

∆ιεύθυνση: Πλατεία Λασσάνη 11, T.K. 50100, Κοζάνη
Τηλέφωνο: 24610-21077
E-mail: kp_oriz@otenet.gr

Σχετικά με το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Κοζάνης-Ορίζοντες Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” αποτελεί μια μη κερδοσκοπική εταιρία αστικού τύπου, που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1998 στην πόλη της Κοζάνης. Αποτελεί μια υπηρεσία ψυχοκοινωνικής υποστήριξης η οποία αναπτύσσει προγράμματα και δράσεις πρόληψης και αγωγής στην τοπική κοινωνία. Εντάσσεται στο Εθνικό Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης, ενώ χρηματοδοτείται και εποπτεύεται επιστημονικά από τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ΚΕΔΚΕ, την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και άλλους τοπικούς φορείς.

Το Κ.Π στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό (Κοινωνιολόγους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς) και γραμματειακή υποστήριξη. ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

Στόχος του Κέντρου αποτελεί η πρόληψη των αιτιών που οδηγούν στην εξάρτηση, καθώς και η προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου, μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων που αποσκοπούν στη μείωση της ζήτησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΟΥ

Παρέχει έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την πρόληψη της χρήσης τους. Οργανώνει και υλοποιεί σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο την ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου και την κατάρτιση τους σε θέματα πρόληψης. Με τη σταθερή επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Πρόληψης έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργατών αποτελούμενο από
εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν προγράμματα πρόληψης στα σχολεία. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες όπως η επικοινωνία, ο αυτοσεβασμός, η υπεύθυνη λήψη αποφάσεων κλπ. Πραγματοποιεί Ομάδες Γονέων στις οποίες οι γονείς μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, να λάβουν υποστήριξη στο γονεϊκό τους ρόλο και να βελτιώσουν την επικοινωνία στην οικογένεια τους. Συγκροτεί Ομάδες Εφήβων στις οποίες τους δίνεται η δυνατότητα να μοιραστούν αγωνίες, προβληματισμούς, όνειρα και και να διαμορφώσουν μια θετική στάση ζωής μακριά από εξαρτήσεις. Ενημερώνει εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειες τους για τις υπάρχουσες δυνατότητες θεραπείας και διευκολύνει την παραπομπή τους σε ανάλογες δομές. Επιδιώκει την ενεργοποίηση ατόμων και φορέων που επιθυμούν να συμβάλλουν στην υπόθεση της πρόληψης. Σ’ αυτό το πλαίσιο το Κέντρο συνεργάζεται με κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, αλλά και μεμονωμένα άτομα με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη κοινωνικού δικτύου αποτελεσματικού στην πρόληψη της διάδοσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Επίσης οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε επαγγελματικές ομάδες όπως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, δημοσιογράφους κλπ. Οργανώνει ημερίδες- εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινότητας γύρω από το πρόβλημα των εξαρτήσεων.

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Κοζάνης – Ν. Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστα-σης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.)
ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ
Διονύσου και Μουσών
501 00 ΚΟΖΑΝΗ
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2461026368, 2461040070, 2461040074

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Κοζάνης – Ν. Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.) πρόκειται για μία διεπιστημονική ομάδα, που ξεκίνησε τη δράση της το 2007 και φτάσει σε απομακρυσμένες περιοχές των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών, όπου δεν υπάρχουν ανάλογες υπηρεσίες. Απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες, τόσο στον υγιή πληθυσμό όσο και σε άτομα που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή.
Υπηρεσίες – Δράσεις
Πρόληψη: Γνωριμία και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και ενημέρωση για θέματα υγείας. Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας (ομιλίες, ημερίδες κ.α.)
Διάγνωση: Εκτιμάται η κατάσταση του ασθενή και οργανώνεται η θεραπεία από την επιστημονική ομάδα.
Θεραπευτική αντιμετώπιση – αποκατάσταση: Υλοποιείται από ειδικούς και περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική στήριξη, καθώς και συνεχή παρακολούθηση των ασθενών.
Κοινωνική Εργασία με το περιβάλλον του ατόμου.
Παρέμβαση στην οικογένεια και εκπαίδευση των μελών της.
Η ίδια η ομάδα κινείται προς το άτομα και όχι το άτομο προς αυτήν. Επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κοινότητες και δήμους. Σκοπεύει στην ενημέρωση, πρόληψη και παρέμβαση, και εν γένει στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, παράλληλα με τη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την παραμονή του ασθενούς στον χώρο του. Στελεχώνεται από Ψυχίατρο, Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγο, Ειδικό Παιδαγωγό, Κοινωνικό Λειτουργό, Λογοθεραπευτή, Επισκέπτη Υγείας, Νοσηλευτή. Οι υπηρεσίες παρέχονται σε δημόσιους χώρους των Νομών Κοζάνης και Γρεβενών, που παραχωρούνται για αυτόν τον σκοπό (π.χ. Κέντρα Υγείας, Σχολεία, Αγροτικά Ιατρεία) και κατ’ οίκον σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως όταν δεν είναι δυνατή η μετακίνηση του ατόμου. Δείτε επίσης: “ΕΨΥΚΑ” στη σελ. http://noesi.gr/pronoise/epsyka

 

Author: gymkkoz